• 025-3119

کلامیدیا و ناباروری

کلامیدیا و ناباروری

در این مقاله قصد داریم در رابطه با کلامیدیا و ناباروری، مطالبی را بیان کنیم. هر ساله، مردان و زنان زیادی در نقاط مختلف دنیا به ‌یک یا چند مورد از بیماری‌ های مقاربتی مبتلا می ‌شوند. بیماری کلامیدیا هم یکی از این بیماری ‌های مقاربتی است که خیلی هم شایع می باشد. به طوری که سالانه حدود هشتاد و شش میلیون نفر فقط در کشور ایالات متحده آمریکا درگیر این بیماری  می ‌شوند.

این عفونت می ‌تواند هم مردان و هم زنان را مبتلا کند. ابتدا کلامیدیا در ناباروری را توضیح می دهیم. سپس مفهوم کلامیدیا و علائم آن را بیان می کنیم. تاثیر کلامیدیا بر ناباروری نیز در انتها مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.

کلامیدیا در ناباروری

یکی از دغدغه های بسیاری از زوج های جوان این است که بدانند چه بیماری هایی باعث ناباروری می شود. تا خود را در معرض آن بیماری ها قرار ندهند. بیماری کلامیدیا یکی از آن دسته بیماری هایی است که اگر به موقع درمان نشود، می‌ تواند صدمات جبران ‌ناپذیری به سیستم تولید مثل وارد کند و حتی در نهایت می تواند موجب ناباروری زنان و مردان شود. بنابراین بحث تاثیر کلامیدیا در ناباروری، یک بحث داغ در حوزه پزشکی است.

کلامیدیا چیست؟

کلامیدیا نام یک بیماری باکتریایی مقاربتی و یا همان STD است که خیلی رایج می باشد. این نوع بیماری پس از برقراری رابطه جنسی، از زن به مرد و یا برعکس منتقل می شود. حتی احتمال انتقال این نوع بیماری از طریق رابطه مقعدی و یا دهانی نیز وجود دارد.

در واقع بیماری کلامیدیا به وسیله باکتری کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد می شود. اگر ناحیه تناسلی مرد یا زن، آلوده به این باکتری باشد و یا این که این باکتری های ایجاد کننده بیماری کلامیدیا در مایع منی و یا مایع واژنی وجود داشته باشند، طرف دیگر رابطه هم به این بیماری مبتلا خواهد شد. عفونت کلامیدیا می ‌تواند در قسمت های زیر وجود داشته باشد و رشد کند:

  1. آلت تناسلی مردانه
  2. مقعد
  3. واژن
  4. دهانه رحم
  5. گلو
  6. چشم‌ ها

بنابراین در زمان برقراری هر نوع رابطه جنسی، امکان انتقال این نوع بیماری وجود دارد.

علائم کلامیدیا چیست؟

متاسفانه بیماری کلامیدیا علامت خاصی ندارد و همین امر باعث می شود که بیشتر مردان و زنان مبتلا به این بیماری، اطلاعی از این قضیه نداشته باشند و به صورت غیر عمدی، دیگران را هم به این بیماری مبتلا کنند. از طرف دیگر، دیر آگاه شدن از این بیماری، باعث می شود که افراد مبتلا به آن دیر به پزشک مراجعه ‌کنند و این موضوع باعث می شود که روند درمان آن ها طولانی ‌تر شود. حتی ممکن است کار از کار گذشته باشد و بیماری کلامیدیا در ناباروری هم تاثیر گذاشته باشد.

هر چند بسیاری از افراد مبتلا به کلامیدیا نشانه های قابل توجهی ندارند. با این وجود این بیماری هم یک سری از علائم را دارد که در صورت مشاهده هر کدام از آن ها باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. معمولا علائم عفونت کلامیدیا، یک تا سه هفته بعد از ورود باکتری های مربوطه به بدن فرد، بروز می کنند. در ادامه، علائم این بیماری را در زنان و مردان به صورت مجزا بررسی می کنیم.

علائم بیماری کلامیدیا در زنان

بیماری کلامیدیا در زنان، به عفونت دهانه رحم (UTI) یا همان عفونت دستگاه ادراری شباهت زیادی دارد. در نتیجه این بیماری با علائم زیر بروز می کند:

  1. احساس سوزش و خارش در درون و اطراف واژن فرد
  2. احساس درد در زمان برقراری رابطه جنسی
  3. احساس درد یا سوزش در هنگام دفع ادرار
  4. تکرر ادرار
  5. خارج شدن ترشحات خاکستری، سفید یا زرد از واژن فرد
  6. احساس درد زیاد در دوره پریود
  7. احساس درد مبهم در ناحیه پایین شکم
  8. متورم شدن واژن فرد
  9. خون ریزی بین پریودی و یا ریزی پس از برقراری رابطه جنسی
  10. دردهای لگنی
  11. تب
  12. حالت تهوع
  13. تاثیر کلامیدیا در ناباروری

با توجه به تاثیر بیماری کلامیدیا در ناباروری، با مشاهده هر یک از علائم فوق باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید.

علائم بیماری کلامیدیا در مردان

در مردان هم بیماری کلامیدیا معمولا ناشناخته باقی می ماند. بنابراین در صورت مشاهده هر علامت مشکوکی باید به پزشک مراجعه کنید. تاثیر بیماری کلامیدیا در ناباروری را نباید دست کم بگیرید. این بیماری در مردان، با علائمی مشابه بیماری اورتریت غیرگنوکوکی و یا همان التهاب مجرای ادراری بروز می کند. نشانه های بیماری کلامیدیا در مردان عبارت هستند از:

  1. ترشحات آبکی یا شیری و یا چرکی از آلت تناسلی مرد
  2. احساس درد یا سوزش هم زمان با ادرار
  3. احساس درد و یا خارش در مجرای ادراری و یا همان لوله های خارج کننده ادرار از بدن مرد
  4. احساس درد در بیضه ها
  5. متورم شدن بیضه ها
  6. تاثیر کلامیدیا در ناباروری

تاثیر کلامیدیا بر ناباروری

سوالی که برای بسیاری از افراد پیش می ‌آید این است که آیا بیماری کلامیدیا می ‌تواند باعث ناباروری زنان و مردان شود. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که هم بیماری کلامیدیا و هم بسیاری از بیماری ‌های مقاربتی، می توانند این تاثیر را در مردان و زنان داشته باشند. برای تشریح دقیق این موضوع، باید تاثیر بیماری کلامیدیا در ناباروری زنان و مردان را به صورت مجزا توضیح دهیم.

تاثیر کلامیدیا در ناباروری  زنان

تاثیر بیماری کلامیدیا در ناباروری زنان بیشتر از مردان است. در واقع باکتری‌ های ایجاد کننده بیماری کلامیدیا ممکن است بیماری التهاب لگن را در زن ایجاد کند و وارد دستگاه تولید مثل او یعنی رحم یا لوله‌ های رحم او شوند و در این نواحی، ایجاد زخم و التهاب کنند. همین التهاب و زخم می ‌تواند باعث ناباروری و یا حاملگی خارج رحمی شود.

همان طور که می ‌دانید حاملگی خارج از رحم به حالتی گفته می ‌شود که جنین در بیرون از رحم زن رشد می ‌کند و در نهایت چاره‌ای جز سقط جنین وجود ندارد.

بسیاری از زنانی که به عفونت دهانه رحم مبتلا هستند به دلیل وجود باکتری ‌های کلامیدیا در بدن خود دچار این مشکل شده ‌اند و همین عفونت دهانه رحم هم می ‌تواند موجب ناباروری آن ها شود. از سوی دیگر این بیماری ممکن است موجب انسداد در غدد بارتولین خانم‌ ها شود و از این طریق بیماری کلامیدیا در ناباروری آن ها تاثیر بگذارد. این غدد به روان سازی واژن زنان کمک می ‌کنند.

نکته بسیار منفی راجع به  بیماری کلامیدیا این است که حتی اگر موجب ناباروری هم نشود، تاثیرات بدی بر روی نوزاد متولد شده می‌ گذارد. در واقع نوزادی که از مادر مبتلا به کلامیدیا متولد می ‌شود، ممکن است در هنگام تولد، ذات الریه و یا عفونت در چشم داشته باشد.

تاثیر کلامیدیا در ناباروری  مردان

در مردان هم باکتری های بیماری‌ زا می ‌توانند موجب التهاب در اپیدیدیم شوند. به لوله ‌های حامل اسپرم در بدن مرد  اپیدیدیم  گفته می ‌شود. همین مشکل می ‌تواند در دراز مدت، باعث ناباروری مردان شود.

نتیجه گیری

میزان تاثیر کلامیدیا در ناباروری، موضوعی است که هنوز هم توسط بسیاری از پزشکان و محققان مورد بررسی قرار می گیرد ولی قطعا این بیماری می تواند موجب ناباروری مردان و زنان شود. یکی از راه های تشخیص ابتلای یک زن به بیماری کلامیدیا و تاثیر کلامیدیا در ناباروری زنان، گرفتن عکس رنگی رحم است.

هیستروسالپنگوگرافی یا HSG نوعی روش سرپایی تصویربرداری است که از اشعه ایکس استفاده می کند. این روش، باز بودن لوله های فالوپ و همچنین طبیعی بودن درون رحم زن را بررسی می کند.

منبع

https://www.cdc.gov/

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.