• 025-3119

آیا سقط جنین باعث ناباروری می شود؟

آیا سقط جنین باعث ناباروری می شود؟

در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که آیا سقط جنین باعث ناباروری می شود یا خیر. ممکن است جز افرادی باشید که سقط جنین را تجربه کرده اید و یا اینکه می خواهید این فرایند را انجام دهید؛ در این مقاله عواملی که باعث بروز ناباروری پس از این کار می شود و راه های کاهش دادن خطر این موضوع را بررسی می کنیم و روش هایی را به شما پیشنهاد می دهیم که از سقط جنین ناخواسته و ناباروری ناشی از آن جلوگیری نمایید.

آیا سقط جنین موجب ناباروری می شود؟

پاسخ کوتاه به این سوال این است که سقط جنین به خودی خود موجب ناباروری نمی شود. با این حال، برخی از عوارض سقط جنین می توانند خطر ناباروری را افزایش دهند. اگر قبلا سقط جنین انجام داده اید و الان نگران این هستید که نکند نابارور شده باشید، بهتر است از عکس رنگی رحم برای تشخیص این موضوع استفاده نمایید.

عکس رنگی رحم یا هیستروسالپنگوگرافی (HSG) یک روش تصویربرداری است که برای بررسی رحم و لوله های فالوپ استفاده می شود. در این روش، یک ماده حاجب به داخل رحم تزریق می گردد و سپس با استفاده از اشعه ایکس، عکس گرفته می شود. ماده حاجب باعث می شود که رحم و لوله های فالوپ در اشعه ایکس قابل مشاهده شوند.

دلایلی که سقط جنین منجر به ناباروری می شود ؟

عوارض سقط جنین که می توانند خطر ناباروری را افزایش دهند عبارتند از:

  1. عفونت: عفونت یکی از شایع ترین عوارض سقط جنین است. عفونت می تواند منجر به التهاب و آسیب به بافت های رحم شود که می تواند بارداری را دشوارتر کند.
  2. چسبندگی: چسبندگی زخمی است که در اثر عفونت یا سایر آسیب ها در داخل رحم ایجاد می شود. چسبندگی می تواند جریان خون و تخمک گذاری را در رحم مختل کند.
  3. آسیب به دهانه رحم: سقط جنین می تواند باعث آسیب به دهانه رحم شود. دهانه رحم مسئول اتصال رحم به واژن است. آسیب به دهانه رحم می تواند خطر سقط جنین مکرر را افزایش دهد.
تاثیر سقط جنین در ناباروری

احتمال ناباروری بعد از سقط جنین چقدر است؟

خطر ناباروری ناشی از سقط جنین به عوامل زیر بستگی دارد:

  1. سن مادر: زنان مسن تر در معرض خطر بیشتری برای ناباروری ناشی از سقط جنین هستند.
  2. سابقه سقط جنین مکرر: زنانی که سابقه سقط جنین مکرر دارند، در معرض خطر بیشتری برای ناباروری ناشی از سقط جنین هستند.
  3. روش سقط جنین: سقط جنین جراحی در مقایسه با سقط جنین دارویی، خطر بیشتری برای عوارضی مانند عفونت و چسبندگی دارد.

زنانی که سقط جنین داشته اند، باید با پزشک خود در مورد خطر ناباروری صحبت کنند. پزشک می تواند به زنان کمک کند تا خطر ناباروری خود را کاهش دهند.

مراقبت‌های بعد از سقط در ماه‌ های ابتدای بارداری

مراقبت ‌های بعد از سقط جنین در ماه ‌های ابتدایی بارداری نیز به روش سقط جنین، سن بارداری و وضعیت سلامتی شما بستگی دارد. در بیشتر موارد، مراقبت ‌های بعد از سقط جنین شامل موارد زیر است:

  1. استراحت: استراحت کافی به بدن شما کمک می‌کند تا بهبود یابد.
  2. مصرف مایعات فراوان: مایعات فراوان به جلوگیری از کم‌آبی بدن و کمک به پاکسازی رحم کمک می‌کند.
  3. مصرف داروهای تجویز شده: پزشک ممکن است داروهایی برای کمک به کنترل درد و گرفتگی، یا جلوگیری از عفونت تجویز کند.
  4. پرهیز از رابطه جنسی: تا زمانی که خونریزی و گرفتگی شما متوقف نشده است، از رابطه جنسی خودداری کنید.
  5. مراجعه به پزشک برای پیگیری: پزشک شما باید برای بررسی وضعیت سلامتی شما و اطمینان از بهبودی کامل، شما را برای پیگیری معاینه کند.

علاوه بر این در صورت بروز هرگونه علائم غیرعادی زیر هم باید بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.

  • خون ریزی شدید یا طولانی مدت
  • درد شدید یا مداوم
  • تب یا لرز
  • ترشحات بدبو از واژن
سقط جنین و ناباروری

مراقبت‌ های خاص بعد از سقط جنین دارویی

اگر سقط جنین دارویی داشته‌اید، باید موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • خون ریزی و گرفتگی: خونریزی و گرفتگی بعد از سقط جنین دارویی طبیعی است. خونریزی معمولاً طی چند روز متوقف می‌شود. گرفتگی نیز معمولاً طی چند روز تا چند هفته از بین می‌رود.
  • درد: اگر درد شدید یا مداوم دارید، از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید.
  • ترشحات: ترشحات واژن بعد از سقط جنین دارویی طبیعی است. ترشحات معمولاً طی چند روز یا چند هفته از بین می‌رود.
  • تب: اگر تب دارید، ممکن است عفونت داشته باشید. در این صورت، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
  • آسیب به رحم: در موارد نادر، سقط جنین دارویی می‌تواند باعث آسیب به رحم شود. اگر علائمی مانند درد شدید یا مداوم در ناحیه شکم، خونریزی شدید یا طولانی مدت، یا تب دارید، ممکن است دچار آسیب به رحم شده باشید. در این صورت، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

مراقبت‌های خاص بعد از سقط جنین جراحی

اگر سقط جنین جراحی داشته ‌اید، باید مد نظر داشته باشید که عفونت یکی از شایع‌ ترین عوارض آن است. اگر علائمی مانند تب، لرز، ترشحات بدبو از واژن یا درد شدید یا مداوم در ناحیه شکم دارید، ممکن است دچار عفونت شده باشید. در این صورت، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این عوارض زیر نیز می تواند ناشی از سقط جنین جراحی باشد:

  • خونریزی و گرفتگی
  • درد
  • ترشحات
  • آسیب به رحم

مراقبت‌های بعد از سقط جنین می‌تواند به بهبودی سریع‌تر شما و کاهش خطر عوارض کمک کند. اگر در مورد مراقبت‌های بعد از سقط جنین سوال یا نگرانی دارید، با پزشک خود صحبت کنید.

راه های کاهش خطر ناباروری ناشی از سقط جنین

برخی از اقداماتی که زنان می توانند برای کاهش خطر ناباروری ناشی از سقط جنین انجام دهند عبارتند از:

  • رعایت دقیق دستورالعمل های پزشک بعد از سقط جنین: این دستورالعمل ها ممکن است شامل مصرف آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت و استراحت کافی باشد.
  • رفتن به آزمایشات منظم بعد از سقط جنین: آزمایشات منظم می تواند به زنان کمک کند تا هرگونه مشکل احتمالی را زود تشخیص دهند و درمان کنند.
  • اجازه دادن به بدن برای بهبودی کامل قبل از بارداری بعدی: زنان باید حداقل 3 ماه قبل از بارداری بعدی صبر کنند تا بدنشان به طور کامل بهبود یابد.
ناباروری و سقط جنین

پیش گیری از سقط جنین و ناباروری

پیش گیری از سقط جنین و ناباروری بسیار مهم است. مراجعه به پزشک و انجام مراقبت‌ های مناسب می‌تواند در پیش گیری از این مشکلات بسیار موثر باشد. در ادامه، به برخی راهکارهای پیش گیری از سقط جنین و ناباروری اشاره می‌ کنیم:

1. مراقبت های پیش از بارداری

قبل از بارداری، بانوان باید به مراکز بهداشتی یا پزشک متخصص مراجعه کنند و چکاپ کاملی از سلامت خود انجام دهند. این شامل انجام آزمون‌ ها و بررسی ‌های لازم می‌ شود تا مشکلات محتمل مانند اختلالات هورمونی یا عوامل دیگر که می‌ توانند منجر به سقط جنین یا ناباروری گردند، تشخیص داده شده و درمان شوند.

2. کنترل بیماری های مزمن

 بانوانی که سابقه بیماری ‌های مزمن مانند دیابت دارند، باید قبل از بارداری تحت نظر پزشک قرار بگیرند و برنامه درمانی مناسب برای کنترل بیماری‌  خود را دنبال کنند. کنترل مناسب دیابت در دوران بارداری می ‌تواند خطر سقط جنین و مشکلات دیگر را کاهش دهد.

3. درمان اختلالات هورمونی

 اختلالات هورمونی می ‌توانند علت سقط جنین یا ناباروری باشند. برای پیش گیری از این مشکلات، بانوان باید هر گونه اختلال هورمونی را که ممکن است داشته باشند، تشخیص و درمان کنند. به عنوان مثال، در صورت وجود مشکلات مربوط به تیروئید، باید تحت درمان متخصص قرار بگیرند.

4. پیگیری پزشکی بعد از سقط

 در صورت سقط در ماه‌ های ابتدای بارداری، باید تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرید و دستورات و مشاوره‌ های او را رعایت کنید. این شامل تست‌ ها و بررسی ‌های مورد نیاز، دریافت داروها و توصیه‌ های خاص برای بهبود و تثبیت وضعیت هورمونی است.

5. مراقبت از سلامت عمومی

مراجعه به پزشک برای بررسی منظم و درمان هر گونه مشکل، و همکاری با پزشک و دنبال کردن راهنمایی ‌های او نیز بسیار اهمیت دارد. پزشک متخصص شما را در مورد هر گونه مشکلات و ریسک ‌های محتمل آگاه می‌سازد و برنامه درمانی مناسب را برای شما تعیین می‌کند. همچنین، اگر شما و همسر شما برنامه دارید باردار شوید، پزشک ممکن است شما را به انجام تست ‌هایی جهت بررسی سلامت ارجاع دهد.

نتیجه گیری

سقط جنین را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد. سقط جنین خود به خودی و سقط جنین عمدی. از دست دادن بارداری قبل از هفته بیستم بارداری را سقط جنین خود به خودی می گویند و سقط جنین عمدی نیز پایان دادن به بارداری به صورت ارادی است.

سقط جنین عمدی می تواند با استفاده از داروها یا جراحی انجام شود. هر دو نوع سقط جنین می تواند بر بارداری بعدی تاثیر منفی بگذارد. برای جلوگیری از این تاثیرات و یا کاهش آن تاثیرات بایستی کارهایی انجام دهید که در این مقاله به آن ها پرداختیم.

منبع:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33950600/

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.