• 09127479756
  • 9 تا 12 - 17 تا 21

در دوران بارداری چه چیزهایی نباید خورد؟

در دوران بارداری چه چیزهایی نباید خورد؟

ممنوعیت غذایی در دوران بارداری در برخی از گروه های مواد خوراکی برای همه بانوان باردار وجود دارد و پیروی کردن از آن باعث می شود آسیبی به جنین و مادر نرسد. البته ممنوعیت غذایی در دوران بارداری در ماه های مختلف نسبت به یکدیگر متفاوت است و شاید غذایی که در سه ماهه اول برای شما دردسر ساز است در سه ماه سوم، مشکلی ایجاد نکند.

در دوران بارداری چی نخوریم؟

در دوران بارداری، خوردن غذاهای سالم و مغذی برای سلامتی مادر و جنین ضروری است. با این حال، ضمن شناخت مواد غذایی مناسب در دوران بارداری باید گفت برخی از غذاها  برای زنان باردار مضر هستند و باید از مصرف آنها در همه ماه های مختلف اجتناب شود.

گوشت، مرغ و ماهی خام یا نیم پز

ممنوعیت غذایی در بارداری شامل گوشت، مرغ و ماهی خام و نیم پز هم می شود. این غذاها می توانند حاوی باکتری هایی مانند لیستریا و سالمونلا باشند که می توانند باعث بیماری های غذایی شوند. زنانی که باردار هستند باید برای جلوگیری از ابتلا به این عفونت ها و بیماری ها، از مصرف گوشت، مرغ و ماهی خام یا نیم پز خودداری کنند. این به معنای پختن کامل این غذاها تا دمای داخلی ایمن است:

  • گوشت چرخ کرده: 160 درجه فارنهایت (71 درجه سانتیگراد)
  • مرغ و بوقلمون: 165 درجه فارنهایت (74 درجه سانتیگراد)
  • گوشت گاو، گوسفند و بره: 145 درجه فارنهایت (63 درجه سانتیگراد)
  • ماهی: 145 درجه فارنهایت (63 درجه سانتیگراد)

غذاهای دریایی دارای جیوه بالا

ماهی های بزرگ مانند کوسه ماهی، اره ماهی، شاه ماهی خال مخالی، ماهی تن، مارلین، کاشی ماهی و ماهی نارنجی رافیل جیوه بالایی دارند و جز غذای مضر در دوران بارداری دسته بندی می شوند. جیوه می تواند به سیستم عصبی جنین آسیب برساند. اثرات جیوه بر جنین می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مشکلات یادگیری و حافظه
  • مشکلات حرکتی
  • کاهش بینایی و شنوایی
  • مشکلات رفتاری
  • در موارد شدید، حتی می تواند منجر به مرگ شود.

زنانی که باردار هستند یا قصد بارداری دارند می توانند دو تا سه وعده ماهی در هفته مصرف کنند، اما باید از ماهی های دارای جیوه کم انتخاب کنند. همچنین می توانند با خوردن غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3 مانند گردو، بذر کتان و روغن چیا، دریافت امگا 3 خود را افزایش دهند.

ممنوعیت غذایی در دوران بارداری

در دوران اول بارداری چه چیزهایی نباید خورد؟

دوران بارداری دوره حساسی است که هرگونه ماده غذایی می تواند تاثیر قابل توجهی روی آن داشته باشد. برخی از مواد غذایی در این دوران می توانند صدمات جدی به جنین و مادر برسانند. البته باید بگوییم معمولا عدم مصرف این مواد را باید تا انتهای بارداری رعایت کنید.

مواد غیرپاستوریزه

شیر، پنیر و آبمیوه غیرپاستوریزه می توانند حاوی باکتری های مضر باشند. این باکتری ها می توانند باعث بیماری های غذایی شوند که منجر به اسهال، استفراغ، تب و درد شکم می شوند. در برخی موارد، این عفونت ها می توانند منجر به عوارض جدی تری مانند سقط جنین، زایمان زودرس و حتی مرگ مادر یا نوزاد شوند درنتیجه جز غذاهای ممنوع دوران بارداری محسوب می شوند.

تخم مرغ خام یا نیم پز

 تخم مرغ خام یا نیم پز می تواند حاوی سالمونلا باشد. سالمونلا می تواند باعث بیماری به نام سالمانلوز شود که منجر به اسهال، تب و درد شکم می شود. در موارد شدید، سالمونلوز می تواند منجر به عوارض جدی تری مانند کم آبی بدن، سپسیس و حتی مرگ شود.

همچنین تخم مرغ خام یا نیم پز  ممکن است حاوی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز باشد. لیستریا می تواند باعث بیماری به نام لیستریوز شود که می تواند منجر به مشکلات جدی در زنان باردار، از جمله سقط جنین، مرده زایی و زایمان زودرس شود. همچنین می تواند باعث عفونت های جدی در نوزادان، از جمله مننژیت و عفونت خونی شود.

فرآورده های گوشتی فرآوری شده

هات داگ، سوسیس، بیکن و سایر گوشت های فرآوری شده می توانند حاوی لیستریا و نیترات باشند که برای سلامتی مضر هستند.

سبزیجات نشسته

سبزیجات و سبزیجات برگ دار باید قبل از مصرف به طور کامل شسته شوند تا از آلودگی به باکتری ها و انگل ها جلوگیری شود. سبزیجاتی که با آب کافی شسته نمی شوند در گروه غذاهای ممنوع دوران بارداری قرار می گیرند.

کافئین

مصرف زیاد کافئین می تواند با کمبود وزن هنگام تولد و سایر مشکلات مرتبط باشد.

الکل

نوشیدن الکل در دوران بارداری می تواند منجر به سندرم الکل جنینی (FAS) و سایر مشکلات رشدی شود.

غذاهای ممنوع دوران بارداری

در سه ماه اول بارداری چه غذاهایی نباید خورد؟

خوردن بیشتر غذاها در دوران بارداری مخصوصا سه ماهه اول می تواند فواید زیادی برای سلامتی شما و فرزندتان داشته باشد، اما باید برخی از آن ها را از لیست غذاهای خود حذف کنید و در کنار این موضوع به مبحث مراقبت های پس از بارداری نیز توجه کنید.

ماهی حاوی جیوه

ممنوعیت غذایی در دوران بارداری به ماهی های حاوی جیوه هم می رسد. ماهی منبع خوبی از پروتئین، اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین D است که برای رشد و تکامل مغز و چشم جنین ضروری است. با این حال، برخی از ماهی ها حاوی جیوه هستند که می تواند برای جنین مضر باشد. جیوه می تواند به سیستم عصبی جنین آسیب برساند و منجر به مشکلاتی در یادگیری، حافظه و بینایی شود.

مواد حاوی ویتامین A

ویتامین A یک ویتامین ضروری است که برای رشد و تکامل جنین مهم است. با این حال، مصرف بیش از حد ویتامین A در دوران بارداری می تواند خطرناک باشد. مواد غذایی حاوی ویتامین A، در گروه غذاهای ممنوع دوران بارداری قرار دارند و مصرف آن ها به خصوص در سه ماهه اول توصیه نمیشود.

غذاهای نیمه پخته

مصرف غذاهای نیمه‌پخته در سه ماه اول بارداری به چند دلیل می تواند خطرناک باشد:

  • خطر مسمومیت غذایی
  • خطر ابتلا به عفونت های انگلی
  • خطر ابتلا به بیماری های منتقل شده از طریق غذا
ممنوعیت غذایی در بارداری

در سه ماه دوم بارداری چی نخوریم؟

درست است که در دوران بارداری به خصوص در سه ماهه دوم، باید از مصرف برخی غذاها به دلیل خطرات احتمالی برای سلامتی شما و جنینتان خودداری کنید، اما همه غذاهای خام ممنوع نیستند. خوردن گوشت، مرغ و ماهی خام یا نیم پز به دلیل خطر ابتلا به باکتری های مضر مانند توکسوپلاسموز، لیستریا و E. coli که می تواند منجر به مسمومیت غذایی شود، ممنوع است.

در مورد ممنوعیت مطلق کنسرو در سه ماهه دوم بارداری هیچ توصیه قطعی از سوی متخصصان تغذیه و سلامت وجود ندارد. اما مصرف برخی از انواع کنسروها به دلیل وجود برخی مواد مضر برای سلامتی مادر و جنین باید محدود شود و توصیه نمی شود.

کافئین یکی دیگر از غذاهای ممنوع دوران بارداری است که مصرف آن در سه ماهه دوم بارداری توصیه نمی شود. خطرات مصرف بیش از حد این ماده در دوران بارداری می تواند موارد زیر باشد:

  • سقط جنین
  • زایمان زودرس
  • کم وزنی هنگام تولد
  • مشکلات رشدی

برای کنترل این موضوع مصرف قهوه، چای، نوشابه های گازدار و شکلات را محدود کنید. برچسب های مواد غذایی را به دقت مطالعه کنید تا میزان کافئین آنها را ببینید. از جایگزین های بدون کافئین مانند آب، آب میوه و دمنوش های گیاهی استفاده کنید.

در سه ماه سوم بارداری چی نخوریم؟

ممنوعات غذایی در سه ماهه سوم بارداری بسیار شبیه به سه ماهه دوم این دوران است. با این حال باید توجه بیشتری به مصرف قند و چربی خود در این دوران داشته باشید. دیابت بارداری نوعی دیابت است که در دوران بارداری ایجاد می شود. این امر می تواند خطر زایمان زودرس، ماکروزومی جنین (بزرگ شدن غیرطبیعی نوزاد) و مشکلات سلامتی در دوران بارداری و پس از زایمان را افزایش دهد. همچنین مصرف قند زیاد می تواند منجر به افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری شود که می تواند زایمان را دشوارتر کند و خطر ابتلا به عوارضی مانند پره اکلامپسی را افزایش دهد.

برای آشنایی با کارهایی که بعد از تولد فرزند باید انجام دهید پیشنهاد می  کنیم مقاله مراقبت های پس از زایمان را مطالعه کنید.

غذاهای مضر در دوران بارداری

میوه های ممنوعه در دوران بارداری

میوه ها به دلیل غنی بودن از ویتامین و مواد ضروری برای بدن در دران بارداری سهم عمده ای در رژیم غذایی مادران باردار دارند. با این وجود مصرف برخی از آن ها می تواند مشکل ساز باشد و غذای مضر در دوران بارداری محسوب می شود درنتیجه خانم های باردار باید از مصرف آن اجتناب کنند.

آناناس

آناناس حاوی آنزیمی به نام بروملین است که می تواند پروتئین ها را تجزیه کند. برخی تحقیقات نشان می دهد که بروملین می تواند باعث نرم شدن دهانه رحم شود و خطر سقط جنین را افزایش دهد همچنین بروملین می تواند رحم را تحریک کند و منجر به انقباضات رحمی شود که خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد.

تمبر هندی

تمبر هندی از غذاهای ممنوع دوران بارداری است زیرا حاوی مقادیر زیادی سدیم است که می تواند منجر به افزایش فشار خون در دوران بارداری شود و از غذاهای ممنوع دوران بارداری. فشار خون بالا می تواند خطر ابتلا به پره اکلامپسی را افزایش دهد که یک بیماری جدی بارداری است. همچنین این میوه می تواند باعث اسهال شود که در دوران بارداری خطرناک است زیرا اسهال منجر به کم آبی بدن و عدم تعادل الکترولیت ها می شود.

پاپایا

پاپایای نارس و کال حاوی لاتکس است که می تواند باعث انقباضات رحمی و سقط جنین شود. پاپایا حاوی آنزیمی به نام پاپایین است که می تواند پروتئین ها را تجزیه کند. همچنین این میوه باعث نرمی دهانه رحم و سقط می شود.

میوه های یخ زده و کنسرو شده

برخلاف تصور رایج، مصرف میوه های یخ زده و کنسرو شده در دوران بارداری ممنوع نیست، اما نکاتی وجود دارد که باید برای حفظ سلامتی خود و جنینتان به آنها توجه کنید. از مصرف میوه های کنسرو شده ای که شکر افزوده دارند خودداری کنید. به جای آن، میوه های کنسرو شده در آب میوه طبیعی را انتخاب کنید. میوه های یخ زده و کنسرو شده ای را انتخاب کنید که کیفیت بالایی داشته باشند و تازه به نظر برسند. از میوه هایی که له شده، قهوه ای شده یا دارای لکه هستند خودداری کنید.

سخن آخر

در دوران بارداری بدن مادر نیاز بیشتری به مواد غذایی مفید و تازه دارد زیرا باید هم انرژی مادر و هم مواد مغذی مورد نیاز جنین از طریق آن تامین شود. با این حال باید به این نکته دقت کنید که همه مواد خوراکی در این دوران قابل مصرف نیستند و برخی از آن ها می توانند آثار جبران ناپذیری را به وجود بیاورند. به همین دلیل بهتر است ضمن آشنایی با غذاهای ممنوع دوران بارداری، این مواد را بشناسید و از مصرف آن ها اجتناب کنید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.