قهوه یکی از محبوب ترین نوشیدنی های گرم در سراسر جهان است که از دانه های بوداده و آسیاب شده گیاه قهوه تهیه می شود. این نوشیدنی به دلیل طعم خاص و خاصیت محرک خود، طرفداران بسیاری دارد. هر چند قهوه در انواع مختلفی مانند اسپرسو، لاته، کاپوچینو، آمریکانو و… سرو می شود که هر کدام از این انواع، روش تهیه و طعم متفاوتی دارند ولی تقریبا همه آن ها فواید و مضرات مشابهی دارند.
در واقع قهوه هم مانند هر ماده غذایی دیگری در بعضی از شرایط و برای برخی از افراد مفید است و در بعضی دیگر از شرایط و برای گروه دیگری از افراد می تواند ضرر داشته باشد. فواید قهوه، افزایش انرژی و هوشیاری، بهبود عملکرد مغز و کاهش خطر ابتلا به برخی بیماری ها است و مضرات قهوه نیز بی خوابی، اضطراب، مشکلات گوارشی و افزایش فشار خون می باشد. در این متن قصد داریم فواید و یا مضرات احتمالی مصرف قهوه در دوران بارداری را نقد و بررسی کنیم.
هر مادر بارداری باید تا جایی که می تواند از خود و از جنین درون شکم خود مراقبت کند. یکی از انواع مراقبت ها، به خورد و خوراک فرد او مربوط می شود که اتفاقا اهمیت بسیار زیادی هم دارد. یکی از سوالات رایج مادران باردار این است که در دوران بارداری چقدر آب بخوریم؟ و این که آیا مصرف نوشیدنی هایی مانند قهوه در این دوره مضر است یا نه. در ادامه به بررسی دقیق این موضوع می پردازیم ولی قبل از هر سخنی باید بگوییم که خوردن قهوه در بارداری ضرر دارد چرا که قهوه حاوی کافئین است. کافئین می تواند از جفت عبور کرده و به جنین برسد و سلامتی جنین را به مخاطره بیندازد. فراموش نکنید که سلامت شما و فرزند دلبندتان در دوران بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
به جای قهوه و یا نوشیدنی های الکل دار و یا انواع نوشابه های پر از قند و گاز، خود را به خوردن زیاد آب عادت دهید. آب یکی از مهم ترین عناصر برای بدن شما و جنین در حال رشد است. آب به حمل اکسیژن و مواد مغذی به جنین، به کاهش ورم و به جلوگیری از یبوست و عفونت مثانه و البته به دفع مواد زائد کمک می کند و دمای بدن را نیز تنظیم می نماید. بنابراین هر زمانی که علائم کم آبی بدن مانند تشنگی شدید، ادرار تیره رنگ، خشکی دهان، سرگیجه و خستگی به شما دست داد، بدانید که برای یک زن باردار، آب یا چای خیلی کم رنگ خیلی بهتر از خوردن قهوه در حاملگی است.
تاثیر قهوه در دوران بارداری خیلی مثبت نیست خصوصا اگر در خوردن قهوه در حاملگی زیاده روی صورت پذیرد. کاهش جذب آهن یکی از تاثیرات منفی مصرف این ماده غذایی در دوران بارداری می باشد. کافئین می تواند جذب آهن را در بدن کاهش دهد که برای مادر باردار و رشد جنین بسیار مهم است. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که اطلاعات ارائه شده در این متن صرفاً جنبه اطلاع رسانی داشته و نباید به عنوان جایگزینی برای مشاوره پزشکی تلقی شود. برای دریافت اطلاعات دقیق تر و شخصی سازی شده، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. برای کاهش تاثیرات منفی مصرف قهوه در دوران بارداری می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
یکی از انواع کارهایی که می توانید در مراقبت های پس از بارداری انجام دهید، محدود کردن و کنترل مصرف قهوه در دوران بارداری است. مصرف قهوه در دوران بارداری به دلیل وجود کافئین، موضوعی است که همواره مورد توجه بوده است. همان طور که در بالا اشاره کردیم کافئین می تواند از جفت عبور کرده و به جنین برسد و در برخی موارد، عوارضی را به همراه داشته باشد. عوارض احتمالی افراط در مصرف قهوه در دوران بارداری عبارتند از:
همان طور که اشاره کردیم نمی توان قهوه را جزء مواد غذایی مناسب در دوران بارداری به شمار آورد. طبق راهنمایی های سازمان بهداشت جهانی در سال 2023، به زنان باردار توصیه می شود که مقدار مصرف کافئین خود را به زیر 300 میلی گرم در روز کاهش دهند، که تقریباً معادل دو تا سه فنجان قهوه است. لازم به ذکر است که میزان کافئین در قهوه ممکن است بسته به نوع دانه و روش تهیه آن متفاوت باشد.