• 025-3119

تاثیر فیبروم بر ناباروری چیست؟

تاثیر فیبروم بر ناباروری چیست؟

تاثیر فیبروم بر ناباروری می تواند در بانوان مختلف متفاوت باشد. برخی از بانوان با وجود فیبروم می توانند باردار شوند و برخی دیگر ممکن است با مشکل سقط مواجه شوند. از آنجایی که فیبروم که گاها با نام لیومیوما (میوم) نیز شناخته می شود، یک توده خوش خیم در رحم زنان است معمولا باعث به وجود آمدن عارضه خاصی نمی شود و با تشخیص زود هنگام آن می توان از خطرات احتمالی که ممکن است در پی داشته باشد جلوگیری کرد. در ادامه به بررسی تاثیر فیبروم های مختلف بر ناباروری و روش های درمان آن می پردازیم.

شدت تاثیر فیبروم بر ناباروری

اگر می خواهید بدانید شدت تاثیر فیبروم بر ناباروری چقدر است؛ ابتدا باید با نوع فیبروم آشنا شوید. این زائده رحمی را می توان در سه گروه دسته بندی کرد که عبارت هستند از:

  • فیبروم داخلی: این نوع fibromas به احتمال 5 درصد در درون رحم شکل می گیرد. نام دیگر این نوع لیومیوما، فیبروم ساب موکوزال یا زیر مخاطی است که وجود آن معمولا باعث ناباروری و همچنین سقط جنین می شود.
  • فیبروم بافتی: این نوع fibromas که 40 درصد از انواع این خانواده را شکل می دهد درون بافت رحم که عضلانی است تشکیل می شود. این نوع لیومیا، می تواند بر روی باروری تاثیرگذار باشد.
  • فیبروم خارجی: 55 درصد از fibromas ها در خارج و بیرون دیواره رحم تشکیل می شوند. این دسته از میوم ها که با نام ساب سروزال نیز شناخته می شوند مشکلی در بارداری فرد ایجاد نمی کنند و معمولا هم بدون علامت هستند.

هرچه ابعاد میوم ها بزرگ تر باشد تاثیر فیبروم بر ناباروری بیشتر است. البته طی تحقیقاتی که انجام شده مشخص شده است که 5 تا 10 درصد زنانی که نابارور هستند دارای fibromas هستند؛ درنتیجه می توان گفت این بیماری نتوانسته تاثیر زیادی بر مساله باروری بانوان بگذارد.

راه حل کاهش تاثیر فیبروم بر ناباروری

هر خانمی که در مساله باردار شدن خود به دلیل وجود fibromas مشکل دارد ابتدا باید این موضوع را با پزشک متخصص درجریان بگذارد و تاثیر درمان این بیماری بر باروری خود را مشخص کند. طی مطالعاتی که انجام شده است مشخص شده که افرادی که دارای 25 درصد شانس بارداری هستند با درمان این نوع میوم می توانند میزان آن را تا 42 درصد افزایش دهند.

خطرات فیبروم در طول مدت بارداری

اگر خانمی با وجود fibromas باردار شده باشد معمولا در این دوران با مشکلی مواجه نخواهد شد اما، وجود این عارضه در برخی از بانوان می تواند خطرات زیر را به همراه داشته باشد.

  • عدم توانایی در زایمان طبیعی و درنتیجه نیاز به سزارین
  • همراه بودن بارداری با احساس درد
  • رشد کردن و قرارگیری جنین در موقعیت نامناسب
  • پاره شدن زودتر از موعد کیسه آب
  • توقف رشد جنین در درون رحم و درنتیجه مرگ آن
  • زایمان زودتر از موعد
  • سقط شدن جنین در سه ماه اول بارداری
  • زیاد شدن میزان خونریزی پس از بارداری

نحوه تاثیر فیبروم بر ناباروری

همانطور که در بخش های قبل گفته شد، فیبروم بیشتر بر باروری بانوان تاثیر گذار است و نمی توان آن را صراحتا دلیلی بر ناباروری دانست؛ زیرا این بیماری بر تخمک گذاری تاثیر نمی گذارد و اثر خود را در زمان لقاح تخمک و یا لانه گزینی رویان نشان می دهد.

Fibromas برای رشد خود نیاز به خون دارد و درنتیجه جریان خونی که در رحم وجود دارد را به سمت خود می کشد و باعث می شود میزان خون رسانی به بخش های دیگر کاهش پیدا کند، درنتیجه لایه اندومتر رحم ضخیم می شود و توانایی خود را برای حفظ کردن جنین از دست می دهد و خطر سقط جنین افزایش پیدا می کند.

محل قرارگیری برخی از میوم ها در اطراف رحم و نواحی خارجی آن می باشد. این نوع fibromas ها با رشد خود به اندام های مجاور فشار وارد می کنند و باعث می شوند دهانه رحم و لوله های فالوپ مسدود شوند؛ این موضوع سبب می شود مسیر رسیدن تخمک به اسپرم بسته شود و درنتیجه لقاح شکل نگیرد. البته مسدود شدن لوله های فالوپ می تواند علل دیگری نیز داشته باشد که دراین مواقع برای اطمینان از مسدود بودن آن عکس رنگی رحم بدون درد توسط پزشک توصیه می شود که می تواند حقایق بسیاری را آشکار کند.

برطرف کردن فیبروم پیش از بارداری

اگر می خواهید تاثیر فیبروم بر ناباروری را کاهش دهید و یک بارداری موفق داشته باشید، حتما قبل از اقدام به بارداری، آن را درمان کنید. باید بدانید که نزدیک بودن میوم ها به داخل رحم، تاثیر بیشتری بر باروری دارد و هرچه سایز و ابعاد آن بزرگ تر باشد تاثیر آن نیز بیشتر است.

برای افزایش دادن شانس باروری با وجود fibromas ابتدا باید با استفاه از سونوگرافی و معاینات لگنی، موقعیت و ابعاد میوم را مشخص کرد و درصورتی که وجود این عارضه باعث اثرگذاری بر روند حاملگی شود، با تشخیص پزشک درمان مناسبی برای آن درنظر گرفت.

اگر در حین بارداری خود متوجه وجود فیبروم درون رحم خود شدید، درمان آن را به بعد از زایمان موکول کنید. برخی از بانوان نیز ترجیح می دهند در حین عمل سزارین برای تولد نوزاد، میوم خود را نیز با استفاده از روش جراحی خارج کنند که این موضوع به دلیل بروز خونریزی زیاد توصیه نمی شود.

تاثیر فیبروم در روش های باروری

انسداد لوله های فالوپ یکی از دلایلی است که سبب بروز ناباروری می شود و وجود فیبروم نیز می تواند یکی از علل رخداد این عارضه باشد؛ در چنین زمان هایی پزشک معمولا روش های کمک باروری مانند آی وی اف و آی یو آی  را توصیه می کند. البته باید به اینکه دقت کنید که مسدود شدن لوله های فالوپ که در اثر فیبروم رخ داده است تنها مشکل وجود فیبروم نیست و میوم می تواند با ایجاد ضعف در اندومترها نیز درصد موفقیت روش های کمک باروری را کاهش چشم گیری دهد.

همانگونه که می دانید روش هایی نظیر IVF و IUI مشکل عدم رسیدن تخمک به اسپرم را حل می کنند ولی وجود فیبروم باعث می شود فضای رحم برای رشد جنین کوچک باشد و درنتیجه بارداری متوقف شود. به همین دلیل باید میزان تاثیر fibromas قبل از استفاده از روش های کمک باروری مورد بررسی قرار بگیرد.

سخن آخر

تاثیر فیبروم بر ناباروری موضوعی بود که در این مقاله به آن پرداختیم. به عنوان جمع بندی باید بگوییم که fibromas ها به چند دسته تقسیم می شوند و همه آن ها دلیل بروز ناباروری نیستند. برخی از میوم ها با توجه به محل قرارگیری می توانند لوله های فالوپ که مسیر رسیدن تخمک به اسپرم است را مسدود کنند و برخی دیگر با اشغال کردن فضای رحم مانع رشد جنین و همچنین سقط آن شوند که همه این موضوعات نشان دهنده تاثیر فیبروم بر باروری می باشد نه ناباروری.

منبع:

https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/fact-sheets-and-infographics/fibroids-and-fertility/

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.